BPO AUDIT TAX

Pályázatok könyvvizsgálata

Hazai és közvetlen európai uniós pályázatok esetében értékhatártól függően kötelezően előírják a pénzügyi elszámolások könyvvizsgálatát.

Sokan a pályázati forrás elnyerését követően a szerződéskötéskor szembesülnek azzal, hogy milyen komoly adminisztratív feltételeknek kell megfelelni ahhoz, hogy a pályázó képes legyen egy sikeres pénzügyi elszámolást leadni. Érdemes időben elkezdeni a felkészülést és kialakítani a szerződésben előírt kötelező nyilvántartásokat.

A pályázati pénzügyi beszámoló elkészítésének legfontosabb lépései

pályázatok könyvvizsgálata, pályázati dokumentáció könyvvizsgálata

Leggyakrabban a következő elszámolási hibákkal találkozunk:

  • Munkabérek elszámolása során a munkaügyi nyilvántartások hiányosak, nem támasztják alá az elszámolt költségeket.
  • Az elszámolt költségek nem kapcsolódnak a projekthez, illetve nem minősülnek elismert költségnek.
  • Az elszámolt költséghez kapcsolódóan nem rendelkezik a pályázó a szükséges dokumentumokkal.
  • Az általános költségek felosztása nem az eljárásrendnek megfelelően történik.

A megfelelő felkészülés és a folyamatos konzultáció a könyvvizsgálóval meghozza a kívánt eredményeket.

A hazai és a közvetlen európai uniós pályázatokon kívül a svájci és a norvég alapból származó források könyvvizsgálatát is elláttuk már. Tapasztalataink és referenciáink alapján képesek vagyunk a pár száz millióstól kezdődően a milliárdos pályázati források könyvvizsgálatára is.

A pályázatok könyvvizsgálóitól jellemzően megkövetelik, hogy a támogatott szervezettől függetlenek legyenek. Ez többek között azt is jelenti, hogy a könyvvizsgáló nem vehet részt a pályázati dokumentáció összeállításában.

A pályázatok könyvvizsgálata során a könyvvizsgálónak egy a támogató által meghatározott munkaprogramot kell végrehajtania (the Terms of Reference).

Az előre meghatározott formátumban elkészített könyvvizsgálói jelentésben a könyvvizsgálónak véleményt kell nyilvánítani arról, hogy a pénzügyi jelentés a támogatási szerződésben meghatározott, minden lényeges szempontból a felmerült kiadásokkal alátámasztott, valamint hogy a projekt bevételeit a szerződésben meghatározott feltételeknek megfelelően használták fel.

Kérje ajánlatunkat

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálhatja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről. Kérjük, olvassa el Süti Szabályzatunkat!