BPO AUDIT TAX

Szabályzatok felülvizsgálata és elkészítése

A számviteli szabályzatok elkészítését és kötelező aktualizálását jogszabályok írják elő.

A fontosabb kötelezően elkészítendő szabályzatok:
- számviteli politika,
- pénzkezelési szabályzat
- leltározási szabályzat
- értékelési szabályzat
- önköltségszámítási szabályzat

Társaságra szabott szabályzatok elkészítésének lehetőségei

A szabályzatok elkészítésének az időigényét és a díját leginkább az határozza meg, hogy milyen célból kell a szabályzatokat elkészíteni, hogyan fogják azokat használni, mert ha a kizárólag abból a célból készülnek, hogy egy adóellenőrzés során fel lehessen mutatni, akkor azt jóval kevesebb időráfordítással létre lehet hozni. Ennek azonban az a nagy veszélye, hogy a szabályzat ugyan megfelel a jogszabálynak, de a gyakorlatban alkalmazott számviteli döntésekkel nincs összhangban.

Természetesen a szervezet rendelkezésére álló források is befolyásolják, hogy milyen mélységű szabályzatokat készítenek el, vezetnek be.
Általánosságban elmondható, hogy minél nagyobb egy szervezet, minél komplexebb a működése, annál nagyobb szüksége van a folyamatfelmérésekre épített belső szabályzatok kidolgozására. Minél kisebb egy szervezet és minél kevesebb vezető gyakorolja a kontrollokat, annál kisebb értékkel bír a részletes szabályozottság, annál inkább megnehezíti a napi működést.
(Pl. egy egyszemélyes kft. esetében a pénzkezelési szabályzat)

Sok esetben azt tapasztaljuk, hogy egy-egy szervezet növekedése közben észre sem veszi, hogy a korábban korlátnak tartott részletes szabályozottság már nemhogy hátráltatná a működését, hanem éppen, hogy segítené.

Ebből adódik, hogy a szabályzatok elkészítésének díja is rendkívül széles skálán mozog és fontos megismerni, hogy mire is vonatkozik az ajánlat.

  Folyamat felmérés eredményeként létrehozott szabályzat Kizárólag a jogszabályoknak megfelelően összeállított szabályzat
 Előnye A felelősségi körök azonosítottak. Biztonságot jelent egy-egy adóellenőrzés során, hiszen a jogszabályban meghatározott döntési kérdések megalapozottan kerülnek szabályozásra. Növeli a cég értékét az átláthatósága. Gyorsan elkészíthető, olcsó. Egy-egy nem részletes vizsgálat során fel lehet mutatni, hogy a szervezet rendelkezik szabályzatokkal.
 Hátránya  Előállítása időigényes, magasabb szaktudást igényel és ezáltal költségesebb. A felelősségi köröket nem lehet meghatározni. Egy részletesebb adóvizsgálat, könyvvizsgálat, vagy átvilágítás eredményeképpen feltárhatják, hogy a szervezet a gyakorlatban nem tartja be a szabályzatait. Ennek következménye lehet bírság, a cég értékének csökkenése.

 

Kérje ajánlatunkat

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálhatja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről. Kérjük, olvassa el Süti Szabályzatunkat!