BPO AUDIT TAX

Non-profit szervezetek

A nonprofit szervezetek fontos szereplői a magyar társadalomnak. Szolgáltatásaik nem nyereségorientáltak, forrásaik jellemzően a támogatások különböző formái.

Nonprofit gazdasági társaságok
A közhasznú társaságokat a gt. módosítása alapján a non-profit gazdasági társaságok váltották fel. Ezek a társaságok többnyire valamilyen közérdekű cél, közhasznú feladat ellátásán munkálkodnak, bevételeiken belül fontos szerepük van a támogatások különféle formáinak. Ezek a támogatások lehetnek magánszemélyektől vagy cégektől érkező adományok, állami szervektől kapott normatívák, vagy hazai, illetve közvetlen európai uniós pályázati támogatások. A nonprofit szervezeteknél a támogatásokra tekintettel elvárás a rendkívül transzparens működés, hiszen egy rossz pénzügyi döntés, egy elszámolási hiba megrengetheti a támogatók bizalmát abban, hogy pénzüket valóban a megfelelő célra használták-e fel.

Alapítványok
Az alapítványi cél elérése érdekében sok alapítványnak komoly apparátust kell működtetnie. A kuratóriumi tagok, a feladatellátást végzők nem feltétlenül gazdasági szakemberek, így nagy szükségük van szakképzett apparátusra, melyre minden adminisztratív teendő hárul. Az adminisztrációra elköltött pénzek csak közvetetten támogatják a célokat, ezért sok esetben háttérbe szorulnak, olykor elhanyagolásra kerülnek. A pénzügyi-számviteli adminisztráció fontosságát a kuratórium vezetésének, a felügyelőbizottságnak kell elsősorban megkövetelnie, hiszen az ő felelősségük a szervezet szabályszerű működése. Csak megfelelően szabályozott működés mellett lehet ezt a felelősséget csökkenteni.

Egyesületek
Az egyesületek bevételei a tagok hozzájárulásai mellett jellemzően adományokból, pályázati támogatásokból, hazai és közvetlen európai uniós támogatásokból származnak. Az egyesület életében a legfőbb kontrollt a tagok gyakorolják, így a pénzügyi-számviteli terület megfelelő felügyelete a működés színvonaláról ad képet a tagságnak. Az egyesületek szabályos működésében kiemelt felelősség terheli az elnökséget és az ellenőrző bizottságot.


A Civil törvény életbelépésével 2012-től a civil és közhasznú szervezetek működésének jogszabályi feltételei módosultak.A nonprofit szervezetek nehéz helyzetben vannak, hiszen nehéz megfelelő egyensúlyt kialakítani a szabályos működés biztosításához az elégséges és elfogadható szintű adminisztratív kiadások mellett. A speciális szaktudást igénylő területre Magyarországon kevés szakember szakosodott, így nem könnyű olyan szolgáltató céget találni, mely rendelkezik ezzel a tudással.
Több kollégánk is rendelkezik ezen a speciális számviteli területen megfelelő gyakorlattal. Egyedülálló referenciáink biztosítják megbízóinkat arról, hogy a legkisebb és a legnagyobb nonprofit szervezeteknek is képesek vagyunk kiváló szakmai szolgáltatást nyújtani.

Kérje ajánlatunkat

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálhatja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről. Kérjük, olvassa el Süti Szabályzatunkat!